söndag 19 augusti 2012

Mönster Pulsvärmare/Handledsvärmare

Hallojsan

Nu börjar hösten närma sig och det börjar bli dags att virka pulsvärmare/torgvantar/handledsvärmare eller vad man nu vill kalla dem (kärt barn har många namn). Jag brukar kalla dem pulsvärmare numera men det är aldrig någon som förstår vad jag menar.

I alla fall så har jag ju gjort några mössor med häng till flickorna och svärmor, vilka är otroligt snygga på. Äldsta tjejen ville ha matchande pulsvärmare så jag gjorde ett mönster som jag nu tänkte dela med mig.

Denna gång har jag dokumenterat hela virkningens gång så att mönstret ska bli lätt att förstå även för en nybörjare. Att virka pulsvärmare är ett utmärkt nybörjarprojekt då det går fort och är relativt enkelt. Jag har gjort ett mönster tidigare med bara fasta maskor eller bara med stolpar och det hittar du här.
Fast man är nybörjare kanske man vill göra något som i slutändan blir ett mönster och därför tänkte jag bjuda på detta mönster.

drops hemsida så finns det videoförklaringar för alla sorters maskor.

Här kommer först en bild på det färdiga resultatet:

Börja med att lägg upp 31 luftmaskor, mät gärna så att längden blir bra för din hand, tunnare garn och mindre virknål kräver fler luftmaskor.

I andra maskan från nålen virkas nu en fast maska (se bild nedan) virka sedan fasta maskor hela varvet ut, du  ska ha sammanlagt 30 fm.

Avsluta varvet med en luftmaska, en så kallad vändmaska.

Denna gör man för att det ska bli en rakare och jämnare kant när man senare syr ihop delarna.
Vänd arbetet och virka 30 fm avsluta med 3 luftmaskor.

Vänd arbetet och virka nu 30 dubbelstolpar varvet ut, avsluta med en vändmaska.

 För att virka en dubbelstolpe gör du två omtag om virknålen.

Ner med nålen i nästa maska....

...och hämta tråden.

 Gör nytt omtag och dra tråden genom två öglor. Så här:

Nu har du tre öglor kvar på nålen. Ta tag i tråden igen och dra genom två öglor.
Nu har du två öglor kvar. Ta tag i tråden ytterligare en gång och dra igenom de återstående öglorna. 

Nu har du gjort en dubbelstolpe:

Virka 2 varv med fasta maskor, glöm inte vändmaskorna. Nu ska arbetet se ut så här:

Fortsätt nu att upprepa de olika varven, ett varv med dubbelstolpar och två varv med fasta maskor, tills du får ett arbete som täcker hela handflatan, så här:

Vi ska nu göra ett hål för tummen, mät hur många maskor ner du vill ha ditt tummhål. För mig blev det 10 dubbelstolpar. Börja även detta varv med 3 luftmaskor och virka sedan antal maskor som du vill ha ner till ditt hål.

Virka 3 luftmaskor och hoppa över två fm innan du gör 1 dubbelstolpe.

Så här ska det nu se ut.

Prova gärna med din tumme att hålet passar.

Virka dubbelstolpar varvet ut.
Nästa varv virkar du 30 fasta maskor, virka två maskor om luftmaskorna från föregående varv.
Fortsätt mönstret, 2 varv fm, 1 varv dubbelstolpar) tills dess att du fått önskad storlek. För mig blev det två omgångar av mönstret innan den passade som handsken. Försök att avsluta med ett varv fasta maskor, det blir lite snyggare när man syr ihop den sedan.

Spara en lång ända av tråden som du nu ska sy ihop "vanten" med.
Vik den nu på mitten.

Sy ihopKlar!

Gör en till.

Lycka till!

Snälla, säg till om det är något i mönstret du inte förstår. Jag vet att jag kan krångla till det skrivna ordet väldigt mycket, så för mig vore det guld värld.

Ha de så gott.

9 kommentarer:

 1. Jättefina!
  Vad du möblerat om sen jag hälsade på sen sist men snygg header du fått till Me like =)

  SvaraRadera
 2. Snygga pulsvärmare!
  Jag undrar bara vad det grå garnet heter eller vilken typ av garn du använt?
  MVH Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Agneta
   Garnet är från YP (Yarn Paradise) och är en blandning, 70% Bomull o 30% Akryl. Jag tror att det heter Cottonac Chain. Ett ganska "stelt" garn men ändå följsamt, perfekt att virka något som ska hålla ett tag. Min tolvåring har använt dessa dagligen sedan i början av augusti och nu börjar de se lite använda ut.

   Radera
 3. Tack Lubbsen! Och tack för mönstret också. / Agneta

  SvaraRadera
 4. Hej !! Jag provade att göra dom här. Har gjort en.. den blev jätte bra... Jag la till en picotkant längst upp och 2 rader fasta masker där nere :) TACK

  SvaraRadera
 5. Tack. Så bra förklarat. Nu ska jag testa detta.

  SvaraRadera
 6. Hej, vilka fina pulsvärmare! Jag virkar själv sådana, och tycker det är skoj med olika varianter. Ett tips: Jag tycker det går fortare att virka ihop dem, istället för att sy. Det gör jag i samband med sista varvet. Ha en fin Vår!

  SvaraRadera
 7. Jätte bra mönster :) och lätt att förstå. :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...