fredag 30 september 2011

Ännu en "bilmässan"

Hallojsan

Så himla bra mönster att göra i bilen mellan hemmet och Sthlm. Jag hinner precis göra en mössa på tiden som det tar att åka. Denna gång råkade jag även sova en stund.

Mössan den ska yngsta systerdotter få. Och den är inte blå utan lila. Hit kommer det sig att lila nästan alltid blir blå på kort.

Nu ska vi strax fira 40-åringen.

GRATTIS MICKE

torsdag 29 september 2011

Mitt byte

Hallojsan.... igen

Jag har ju glömt att blogga om mitt byte på amigurumi.ifokus.se.
Alltså det jag skickade iväg till Pysselkiisen. Jag hade lite ångest för den eftersom Pysselkiisen är en av mina förebilder vad gällande virkning, samt en av de första bloggarna jag började följa för ett år sedan.

Självklart glömde jag ta kort själv på bytet innan jag skickade iväg det så jag har lånad Pysselkiisens bild från hennes blogg och här är den:


Själva bytet gick ut på att man skulle skicka garn, minst 100 gram, och ett valfritt "mjukis" till en annan person som man fick tilldelad till sig. Hela paketet skulle dessutom ha ett värde på minst 100 kr samt att något på "mjukisen" skulle vara i mottagarens favoritfärg.
Jag fick som sagt var "äran" att skicka mitt paket till Pysselkiisen vars färg var lila, så jag frihandsvirkade denna lilla snögubbe med lila hatt och halsduk. En till liten filur som jag har gjort på egen hand utan mönster som jag är nöjd med. Garnet är ett riktigt "retro"-garn som jag har hittat i en låda som är från min mamma. På etiketterna finns stämpeln 1976. Riktigt mjukt och härligt garn. Själv har jag inte jättemycket användning av det då garnet nog passar bäst till mjuka bebiskläder eller kanske en filt. Jag tänkte genast på Pysselkiisen då hon har översatt många engelska mönster på just barnkläder och dylikt. Passar nog henne perfekt.
Lite grädde på moset, en liten godispåse med ett par säkerhetsögon och lite diverse detaljer till amigurumisar. 

Måste nog se till att göra om min lilla snögubbe och skriva ner mönstret denna gång. Att jag aldrig lär mig!

Ha de så gott.

Virkabstinens

Hallojsan

Nu är det verkligen illa. Jag har inte virkat en tråd sedan i söndags..... Abstinensen har börjat ge sig till känna ordentligt, skakningar och illamående. Illa, illa. 

I morgon ska det bli virkning i alla fall ett par timmar i bilen upp till huvfudstaden igen! Jo, jag vet, vi var där förra helgen men denna gång är det för att fira svågern, som blir 40 år. Det är en riktigt jämn höst detta år, många fyller jämt! Blir ett himla farande till det "gamla" livet i Sthlm.

Ha de så gott.

tisdag 27 september 2011

Paket

Hallojsan

Å va det är härligt och roligt när det dimper ner ett paket i brevlådan!
Igår fick jag detta:


Jag började med att smygöppna paketet.... så spännande. Ut tittar ett litet tygstycke.


Nä inte tyg.... en necessär?


Nej! En "garngömma".


Allt detta trevliga fanns i den underbara väskan som jag kommer att ha mycket användning av. 
Ett litet paket från Garn och Mjukis bytet på Amigurumi.ifokus.se.
Paketet kom från tk:s design.

Har redan börjat fundera på vad jag kan göra av garnet och snigeln har fått plats i bokhyllan och försöker skaffa sig kompisar hos mina filurer.

Tack så hemskt mycket!

söndag 25 september 2011

Garntomte

Hallojsan

Somliga har hustomtar, andra trädgårdstomtar men jag, jag har min alldeles egna garntomte! Han heter Nisse och kom till mig häromnatten för att han tyckte att jag hade sådan röra bland mina garner. Enligt Nisse har jag dock alldeles för lite garner och det kan ju vem som helst se och förstå. Av någon anledning kallar han garnerna för grönsaker, vilket gör att jag känner mig lite onyttig när han på morgnarna brukar påminna mig om att fylla på grönsaksförrådet. Om nätterna städar han bland garnerna, sorterar och håller räkningen på de olika färgerna. Själv vet jag inte riktigt vilken ordning han har eftersom de inte är, enligt min åsikt, färgsorterade eller sorterade efter garntyper. Han säger att han sorterar efter olika grönsakssallader, vilket är ganska rimligt. Själv tycker jag han är ganska charmig och är glad över att han nu har funnit sig till rätta hemma i mitt garnförråd.Här sitter han i bilen när vi är på väg hem från Stockholm, han håller koll så att jag inte trasslar till nystanet jag virkar med för mycket.


Dock trivs han bäst här, i virkpåsen på golvet.Men lite av omvärlden måste även en liten garntomte se. Men oj, oj, oj... var är nystanen i korgen?


Så ja, nu är allt i sin ordning, garnen tillbaka i sorteringskorgen....


.......och Nisse är tillbaka på sin favoritplats bland garnerna.


Nisse är med och tävlar i månadstävlingen på amigurumi.ifokus.se.
Här kan ni under denna vecka se alla bidragen som kommer in i tävlingen.
Röstningen påbörjas sedan nästa helg.

Ha de så gott!

Super soft

Hallojsan

Igår skulle jag bara iväg och handla strumpbyxor till kvällens middag på slottet men råkade visst gå in i fel affär. De hade inga strumpbyxor på denna affär men detta supermjuka garn som ska bli pulsvärmare och mössa till mitt yngsta syskonbarn. Har jag tur kanske jag också får en mössa.

Ha det så gott.

fredag 23 september 2011

I bilen

Hallojsan

Sitter nu i bilen på väg till huvudstaden och syrran igen. En till mössa på G.

I morgon fest på Stockholms Slott!

Ha de så gott

onsdag 21 september 2011

En bokstav

Hallojsan

Häromdagen blev jag så glad då jag såg att Virkaholic hade lagt ut ett mönster på sina bokstäver som hon så många gånger har visat upp på sin blogg. Så jag gjorde ännu ett projekt mellan alla måsten och virkade ett N till lillkråkans bästa kompis som fyller år på lördag:

Det var jättesvårt och krångligt vill jag lova! Men jag tror jag började med den svåraste bokstaven och jag förstår att det kräver övning. Det blir nog att virka många bokstäver innan jag är nöjd. På bilden har jag ännu inte format den heller men jag måste kasta mig in i ett S också som ska vara färdigt till på fredag. 

Jag gjorde även om mönstret (så klart) så att inte bokstaven blev enorm. Mönstret Virkaholic har lagt upp måste vara gigantiska bokstäver då denna är ca 9 cm hög. Eller så har hon bara använt ett garn som är mycket tunnare än denna.
Här är en direktlänk till bokstavsmönstret.

I helgen blir det tyvärr inte så mycket virka och bloggandes då vi ska svänga våra lurviga på 50-års fest på Stockholms Slott. Jo, ni läste rätt. På Stockholms Slott!

Ha de så gott

måndag 19 september 2011

söndag 18 september 2011

Pulsvärmare/handledsvärmare

Hallojsan

Min älskade syster vill att jag ska lägga ut mönstret på mina pulsvärmare/handledsvärmare här, eftersom hon har arbetskamrater som vill virka sådana. Visst tänkte jag, hur ska jag göra det då? Ja, menar jag mäter på den handen som ska få "vanten". Men jag kan i alla fall göra ett försök att lägga upp ett begripligt mönster här så får ni testa er fram för att hitta en storlek som passar just er.

Grundmönstret för mina pulsvärmare ser ut så här:

Lägg upp 31 lm och virka i andra maskan från nålen fm varvet ut. Virka fram och tillbaka, för en snyggare vändning virka en lm innan du vänder, tills du täcker ovansidan på handen. Nu ska vi göra "hål" för tummen, virka 6 fm, 7 lm (jag gjorde 6 lm till min 9-åring och 9 lm till min man) och hoppa över 6 fm (5 till min 9-åring och 8 till min man) innan du i 7:e maskan fortsätter att virka fm resten av varvet. Virka fm fram och tillbaka tills du har rätt storlek. Maska av och fäst trådarna.


På ovanstående bild är alla virkade på detta sätt, alla har dessutom 31 lm och ungefär 15 varv virkade innan jag tog av för tummen. Däremot är det olika tjocklekar på garnet samt att jag har använt olika storlekar på virknålen. Ju större virknål desto "luftigare" pulsvärmare.

På två av paren har jag avslutat med ett varv med picot-maskor. De är virkade när jag har sytt ihop värmarna och virkas så här: *fm, 3 lm, fm i första lm, fm* Upprepa ** hela varvet ut.


Här är fler exempel, med och utan picot-varvet.
De blåa är virkade på ett annat sätt, med stolpar.

Lägg upp 30 lm och slut till en ring med en sm. Virka 2 lm, 29 stolpar, en sm i andra lm. Virka så till du har fått rätt "höjd" på värmaren, alltså från nederkanten och upp till tummen. Nu ska vi ta av för tummen. Virka 2 lm, 7 stolpar, 6 lm och hoppa över 5 maskor, i 6:e stolpen på föregående varv en stolpe, fortsätt virka stolpar varvet ut och avsluta med en sm i andra lm. Virka två eller tre varv till och avsluta och fäst trådarna. 
KLAR.


Här är ytterligare ett par som jag virkat till min äldsta dotter, som matchar mössan jag virkat.

Nästa värmare lovar jag att ta foto under tiden jag virkar, så att mitt svammel kanske blir mer begripligt.

Lycka till med virkningen!

En till mössa

Hallojsan

Idag har jag gjort en ny mössa efter Pysselkiisens mönster, denna till min nioåriga dotter.
Men dottern vägrar att ställa upp som modell för bloggen så man tager vad man haver:
Min älskade man ställde upp, trots att den är liiiiite för liten för honom. Han ser mer ut som toker än glader.... hihi.

Det ska bli ännu en mössa till min älskade systerdotter, men den får nog vänta ett par dagar, så roligt är det inte att virka stolpar.

Nu ska jag ta och skriva ner mönstret på mina pulsvärmare, min syster tjatar. Fast på ett mycket positivt sätt förstås. 

Ha de så gott

lördag 17 september 2011

En glass o praliner

Hallojsan

Denna vecka har det inte blivit så mycket virkning som jag önskat. Fast om jag skulle få som jag önska skulle jag nog virka hela dagarna. Idag har det i alla fall varit en dag med välbehövlig städning på schemat så kvällen fick jag njuta av lite virkning i alla fall. Men jag hade svårt att bestämma mig för om det skulle bli praliner eller glassar idag. Så det fick bli tre praliner:


Och en glass: 


Allt är frihandsvirkat, självklart med inspiration av alla praliner och glassar där ute på webben. Nästa glass ska nog ha en liten större strut för denna blev i minsta laget. Trots det är jag nöjd då det är den första. 

Nu ska jag packa i ordning min lilla mjukis tillsammans med ett retrogarn så jag kan skicka iväg det med lantbrevbäraren på måndagsmorgonen.

Sen blir det kudden

Ha de så gott

torsdag 15 september 2011

Pysselstafetten

Hallojsan

Nu har Fru Albertsson gjort sin del i pysselstafetten Lag 1 med temat Färg. Denna underbara färgsprakande uggla har hon gjort. Otroligt fin.

Fru Albertsson skickar vidare stafettpinnen till Hobbyuglas med det vida temat Höst.

Nu dröjer det inte länge till innan det är min tur. Tyvärr kan jag inte förbereda någonting..... eller det är ju det som är tjusningen med denna pysselstafett, resultatet kan bli vad som helst i vilket tema som helst.
Ha en riktigt god kväll och en skön fredag i morgon.

onsdag 14 september 2011

Misslyckad keps

Hallojsan

Nu har jag gjort färdigt lillkråkans keps och OJ vilket misslyckande. Den ser helt okej ut och kanske till och med riktigt snygg ut när den ligger på bordet:Men på såg den bedrövlig ut! Ja menar det, lilla fina kråkan blev en fjäderplockad höna.
Hon ville inte ens ställa upp på bild med den på och jag förstår henne. Hon är lika besviken som jag:Nä, inga sjalar och inga kepsar. Jag får helt enkelt hålla mig till amigurumisar, pulsvärmare och pösmössor.

Ha de så gott

måndag 12 september 2011

Lite godis

Hallojsan

Idag kom det ett litet paket till mig:


Eller rättare sagt två sådana här paket:


Båda var mycket väl packade! Med mycket godis!
Godis i min smak:


Oj oj oj, vad det ska virkas här hemma!

Ha de så gott

söndag 11 september 2011

Besöksrekord och en till bakelse

Hallojsan

Igår hade jag ett nytt besöksrekord på min blogg. Så roligt att så många hittar hit till mitt lila virknäste, och jag blir ännu gladare då ni gör ett litet avtryck i form av en kommentar.

I dag har det varit riktigt höstväder här i gränslandet mellan Östergötland och Småland. Bitande kallt på morgonen när jag var ute med hundarna, sol och spöregn om vartannat hela dagen. Träden börjar fälla sina löv, så vi har redan hela uppfarten full. Jag och flickorna har spenderat dagen i vårt kök, där vi även har vår soffa och TV. Vi har tänt ljus och myst hela dagen. Jag har virkat (så klart) och flickorna har gjort allt från att spela spel till läxor och filmtittande. 

Jag har gjort klart mitt byte, som jag tyvärr inte kan visa ännu, men jag blev otroligt nöjd med resultatet. Det känns skönt då, som jag nämnt tidigare, jag ska skicka det till en av mina förebilder när det gäller att virka amigurumisar. I alla fall så hoppas jag att jag hinner få iväg det nu i veckan.

Jag har virkat en sak i helgen som jag kan visa upp, en chokladbakelse:


Med lite grädde och strössel.

Nu har jag precis börjat på min första sjal. En vän skänkte mig 600 gram glittergarn, svart och vitt, och dessa tänkte jag göra sjalar av. Kanske julklappar till alla barnen som matchar deras pulsvärmare/handledsvärmare?

Ha de så gott

Tillägg: Några j-vla sjalar blir det inte! Fattar ju ingenting..... hehehe... jag ger upp helt enkelt. Har provat två mönster och NÄ, förstår verkligen inte! Nu virkar jag lite pulsvärmare istället!

Pysselstafett

Hallojsan

Nu har Smålandsflickan pysslat i ämnet återbruk i Jonna D:s pysselstafett.
Hon har varit väldigt kreativ och gjort vetekuddar av gamla kökshanddukar samt en härlig våningsfat av två glasskålar hon köpt på loppis.
Tänk vilken kreativitet det finns därute!

Stafettpinnen går vidare till nr 3 i lag 1 vilket är duktiga Fru Albertsson
Ska bli så spännande att se vad hon hittar på i ämnet Färg.

Ha en riktigt skön söndag!

lördag 10 september 2011

Klar!

Hallojsan

Ja men då var den klar. Jag hade ju bara svansen och rosetten kvar och så här ser de ut:


Storkråkan kunde inte välja färg på rosetten så lillasyster gjorde det åt henne.

Här sitter den och solar sig i morgonsolen på räcket till den nya altanen:


Riktigt rolig att göra och det blir nog fler i framtiden.
Nu måste jag dock koncentrera mig på alla andra måsten. 
Inte hann jag med en present till gudsonen, så det blir att åka till affären idag. Förstår inte hur jag kunde missa att tiden gick så fort. För glömt bort hans födelsedag är helt omöjligt då han är född 090909, så det kan jag inte skylla på. 

Sen har jag bytet jag måste göra färdigt och skicka iväg under denna vecka. Men den är snart klar, det vill säga om den blir som jag tänkt mig den, jag frivirkar ju.

Sen är det dags att göra lite vinteraccessoarer till flickorna och kanske lite till mig själv. Det är bra kallt ute på morgonen nu och det är snart dags att ta fram långisarna, mössan och vantarna.

Ha de så gott

torsdag 8 september 2011

Mera häst

Hallojsan

Nu är jag tillbaka från utflykten med jobbet vilket en mycket trevlig och lärorik konferens. Det tråkigaste var väl att det inte blev någon virkning. Jag hade en tanke på att ta med den i handväskan men visste att jag då skulle få höra det i veckor på jobbet sedan så den fick stanna hemma. Det var nog ett mycket bra beslut då det känns mycket bättre i händerna trots att jag har virkat ganska mycket idag. Kropp och fyra ben till hästen:
Nu är det bara svansen kvar. Dottern håller båda tummarna att jag blir färdig till onsdag så hon kan ta med den till syslöjden och visa upp den för läraren. 

Men jag har försummat min gudson. Imorgon fyller han år. Ska väl dock inte dit imorgon utan i helgen, så det kanske blir nattarbete i morgon. 

Ha de så gott

Jag glömde att skriva att jag fick en sådan bra länk av Joanna på handmassage som jag har kört nu några gånger sedan jag fick den. En trolig anledning till att jag inte har lika ont i händerna.
http://www.berroco.com/hg_workout.html
Tack så hemskt mycket Joanna!

måndag 5 september 2011

Kalas

Hallojsan

Idag fick lilltjejen hem en inbjudan till kalas som äger rum på torsdag. Eftersom jag åker på konferens med jobbet i morgon och blir borta till onsdagskväll finns det ingen möjlighet för mig att handla present. Så till hennes stora glädje fick hon idag botanisera amigurumi "högen" och detta bestämde hon sig för:


Färgen gör sig absolut inte rättvist på detta kort. Haren eller kaninen är grisrosa och karamellerna lila och vita. En mycket bra present tycker jag till en kamrat som fyller 7, eller hur? Hon kan min lilla flicka.
Som sagt var.... imorgon bär det av på konferensresa, mamma ska vara borta en natt från sina flickor. Hur ska det gå? 
Det hela började ju bra. Jag slutade nämligen tidigt idag och hade äntligen beställt tid hos frissan och precis när jag sätter mig där, för lite egentid för en gång skull, så självklart ringer de från skolan. Storkråkan är sjuk. Snabba på sa jag till frissan och skyndade mig hem.

Så klart att det ska bli sjukt och ynkligt när mamma är borta för en gång skull. Att man aldrig kan göra någonting själv utan att det dåliga-mamma-samvetet gör sig till känna. Fast här får man väl kanske skylla sig lite själv.

Som tur är så har jag världens bästa svärmor! Hon kommer som en skottspole imorgon bitti och stannar till på onsdag. Då minskar mitt dåliga-mamma-samvete markant. För hon är bara bäst!

Hur är ditt förhållande till din svärmor?

Ha de så gott

söndag 4 september 2011

Huvudet är klart!

Hallojsan

Ja men inte kunde jag väl lägga ifrån mig virkningen innan hästhuvudet och dess man var klar. Trots värkande händer!
Så här blev det:


Den här hästen hade jag ju egentligen inte alls tid att göra nu. Jag har så många andra projekt jag måste ta i tu me. Till exempel så slog det mig att jag nu måste hitta på något till min gudson. Jag gjorde en nödlösning till dopet i lördags och gav lilla Samuel fåret Shaun. Så nu måste jag virka någonting annat till gudsonen. Han är otroligt förtjust i tomtar just nu, så jag hade en tanke på att virka en till honom. Men nu tittar jag på dagens datum och inser att han fyller år om fem dagar..... hmmm... kanske borde sätta fart då?

Nu tänker jag i alla fall säga hej till kudden.

Ha de så gott

Bara tre kvar

Hallojsan

Jag har såååå ont i fingrarna nu, men nu är det bara tre "hårstrån" kvar:


Ha de så gott

En häst

Hallojsan

Jag kan inte hålla mig. Jag måste få visa hästen:


Ja, jag vet. Inte mycket till häst just nu, men vilket arbete! Manen kommer att ta sin tid och ska jag vänta med att visa denna tills den är färdig så..... ja, en tid som sagt var.
Jag har ju lite andra projekt som jag håller på med samtidigt.

Så roligt och bra mönster i alla fall, från DeliciousDrochet.

Jag har inte köpt det själv utan virkar den till min dotter som fått mönstret från sin nya syslöjdslärare. Under första lektionen för denna termin så började de prata om virkning och E berättade att hon virkar ganska mycket för att jag gör det och läraren berättade att hon höll på med denna häst. Så i onsdags hade E med sig mönstret hem. Härlig lärare som verkligen lyssnar på barnen och deras intresse. E vill helst virka denna själv, men hon kan inte läsa engelska mönster. Får se om jag kan översätta den till henne så att hon kan virka själv. Om tiden infinner sig någon gång!

Nu ska jag sätta mig i solen och fortsätta på manen.

lördag 3 september 2011

För många projekt

Hallojsan

Jag har gjort det igen! Jag har alldeles för många projekt på en och samma gång och får ingenting färdigt! Jag har virkat nästan hela dagen, bara haft pauser för att skjutsa barn till kompisar och lagat mat och det enda jag har att visa upp är en prinsessbakelse:


Även denna har jag frihandsvirkat och den är något större än de förra. Eller rättare sagt är den dubbelt så stor.

Annars håller jag på med en häst, mer om det när den är färdig och en liten mjukis till Garn och Mjukis bytet på amigurumi.ifokus.se. Den kan jag ju inte visa förrän den är iväg skickad, men kan meddela att även denna frivirkar jag. Jag har fått äran att skicka iväg mitt byte till en av mina stora inspirationskällor här i bloggvärlden. Så jag känner mig liiiite pressad med projektet och har därför valt att inte göra någon större sak.

Nu ska jag gå över till virkningen igen.

Ha de så gott.

fredag 2 september 2011

Kärleksmums/chokladruta

Hallojsan

Jaha, jag fortsätter att frihandsvirka lite godsaker, men denna gång gick jag bet. Jag skulle göra en ruta kärleksmums men ack, inte blev det något sådan:

Den ser mer ut som en platt chokladboll tycker jag. Men inte ger jag upp för det, kommer säkert att gå bet på många fler projekt. Jag vet i alla fall vad jag gjorde för fel så jag kan göra om den och förhoppningsvis få bättre resultat.

Jag glömde ju skriva i förra inlägget att det är Svarta Fårets Tilda jag virkar mina godsaker i nu. Och en liten utvärdering från min sida: 
Jag håller helt med alla andra! Klart värt sina kronor. Lätt att virka med, formbart och känns som bomull. 
Det blir nog att köpa lite fler färger snart.

Ha en riktigt trevlig dag.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...