söndag 18 september 2011

Pulsvärmare/handledsvärmare

Hallojsan

Min älskade syster vill att jag ska lägga ut mönstret på mina pulsvärmare/handledsvärmare här, eftersom hon har arbetskamrater som vill virka sådana. Visst tänkte jag, hur ska jag göra det då? Ja, menar jag mäter på den handen som ska få "vanten". Men jag kan i alla fall göra ett försök att lägga upp ett begripligt mönster här så får ni testa er fram för att hitta en storlek som passar just er.

Grundmönstret för mina pulsvärmare ser ut så här:

Lägg upp 31 lm och virka i andra maskan från nålen fm varvet ut. Virka fram och tillbaka, för en snyggare vändning virka en lm innan du vänder, tills du täcker ovansidan på handen. Nu ska vi göra "hål" för tummen, virka 6 fm, 7 lm (jag gjorde 6 lm till min 9-åring och 9 lm till min man) och hoppa över 6 fm (5 till min 9-åring och 8 till min man) innan du i 7:e maskan fortsätter att virka fm resten av varvet. Virka fm fram och tillbaka tills du har rätt storlek. Maska av och fäst trådarna.


På ovanstående bild är alla virkade på detta sätt, alla har dessutom 31 lm och ungefär 15 varv virkade innan jag tog av för tummen. Däremot är det olika tjocklekar på garnet samt att jag har använt olika storlekar på virknålen. Ju större virknål desto "luftigare" pulsvärmare.

På två av paren har jag avslutat med ett varv med picot-maskor. De är virkade när jag har sytt ihop värmarna och virkas så här: *fm, 3 lm, fm i första lm, fm* Upprepa ** hela varvet ut.


Här är fler exempel, med och utan picot-varvet.
De blåa är virkade på ett annat sätt, med stolpar.

Lägg upp 30 lm och slut till en ring med en sm. Virka 2 lm, 29 stolpar, en sm i andra lm. Virka så till du har fått rätt "höjd" på värmaren, alltså från nederkanten och upp till tummen. Nu ska vi ta av för tummen. Virka 2 lm, 7 stolpar, 6 lm och hoppa över 5 maskor, i 6:e stolpen på föregående varv en stolpe, fortsätt virka stolpar varvet ut och avsluta med en sm i andra lm. Virka två eller tre varv till och avsluta och fäst trådarna. 
KLAR.


Här är ytterligare ett par som jag virkat till min äldsta dotter, som matchar mössan jag virkat.

Nästa värmare lovar jag att ta foto under tiden jag virkar, så att mitt svammel kanske blir mer begripligt.

Lycka till med virkningen!

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...